Φέτος, έχω βάλει στόχο να πειραματιστώ περισσότερο στα γλυκά... έτσι κάθε εβδομάδα δοκιμάζω κάτι καινούριο....αυτή την εβδομάδα σκέφτηκα να κάνω μία τάρτα λεμονιού.... με τραγανή κρούστα και τέλεια κρέμα από λεμόνι. Η συνταγή πέτυχε και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας.

 

 

Γλυκιά συνταγή κρούστας

Συστατικά:

180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

55 γραμμάρια ζάχαρη σε σκόνη 

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

115 γραμμάρια κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους

1 μεγάλο αυγό

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά

 

Οδηγίες:

Τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σ’ ένα μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να… δέσουν.

Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε το έως ότου να μοιάζει με χοντρό γεύμα. Προσθέστε το αυγό και τη βανίλια και ανακατέψτε. Φροντίστε η ζύμη σας να μην είναι αρκετά ξηρή, θα πρέπει να κολλάει λίγο.

 

Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίστε τη ζύμη σας σε μια μπάλα. Φροντίστε να μην είναι κολλώδης. Απλώστε τη ελαφρά με τα χέρια σας για να σχηματίσετε έναν παχύ δίσκο. Τυλίξτε με πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε τη για τουλάχιστον 1 ώρα.

 

Για να βγάλετε τη ζύμη: Πάρτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε την να καθίσει στον πάγκο για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ρολάρετε τη ζύμη σε κυκλικο σχήμα παρόμοιο με το ταψί σας και στη συνέχεια τοποθετήστε την απαλά σ’ ένα ταψάκι για τάρτες. 

Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τις άκρες της ζύμης για να εφάπτεται στο ταψάκι σας. Καλύψτε το ταψί με πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το στον καταψύκτη μέχρι να παγώσει, περίπου 30 λεπτά. Η κατεψυγμένη ζύμη είναι λιγότερο επιρρεπής στη συρρίκνωση κατά το ψήσιμο.

 

Για να την ψήσετε: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190C και τοποθετείτε το ταψί στο κέντρο.

 

Πιέστε μία λαδόκολλα ή ένα αλουμινόχαρτο σφιχτά πάνω στην κρούστα, καλύπτοντας τις άκρες για να αποφευχθεί η καύση του και γεμίστε με αποξηραμένα φασόλια ή άψητο ρύζι ολόκληρη την επιφάνεια.

Ψήνετε την κρούστα για 20 λεπτά, μέχρι η λαδόκολλα να μην κολλάει πλέον στη ζύμη. Βγάζετε την κρούστα και αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα.

Ψήνετε μέχρι να ροδίσει η τάρτα και στη συνέχεια τη μεταφέρετε σε συρτάρι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

 

Γέμιση λεμονιού

 2 μεγάλα αυγά συν 2 κρόκους αυγών (ή 3 ολόκληρα αυγά)

 150 γραμμάρια ζάχαρη

 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

 120 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (2-3 λεμόνια για χυμό και χυμό)

2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

115 αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

 

Οδηγίες:

Τοποθετήστε τ’ αυγά, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και την κρέμα γάλακτος σ’ ένα μπολ και χτυπήστε για να τα συνδυάσετε. 

Τοποθετήστε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα που σιγοβράζει νερό (bain-marie). Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ.

Αφαιρέστε από το μάτι το μίγμα σας και προσθέστε το βούτυρο, σιγα σιγά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και το μείγμα να είναι ομαλό. 

 

Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν γεμίσετε την τάρτα σας. 

Γεμίστε το κέλυφος του κέικ με την κρέμα λεμονιού και, στη συνέχεια, ψύξτε το γλυκό σας για τουλάχιστον 4 ώρες.