Νομίζω πως ποτέ έως σήμερα δεν έχετε γευτεί μία τόσο νόστιμη, υγιεινή και ταυτόχρονα γευστική συνταγή με σολομό. Δοκιμάστε τη.

 

Υλικά για 4 μερίδες

Για τη μαρινάδα:

1 φλιτζάνι σάλτσα τεριγιάκι

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ

2-4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο

3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

500 γραμμάρια φιλέτο σολομού 

 

Για το κινόα:

3/4 φλιτζανιού κινόα 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές φέτες

1 κίτρινη πιπεριά, σε λεπτές φέτες

2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

1 1/2 φλιτζάνια μπιζέλια

 

Extras:

αλάτι και μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, (προαιρετικά)

επιπλέον σόγια ή σάλτσα τεριγιάκι

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

1/4 φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο

 

Οδηγίες:

Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε ελαφρά όλα τα υλικά της μαρινάδας: τη σάλτσα τεριγιάκι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τζίντζερ, την καστανή ζάχαρη και το μέλι. Τοποθετήστε τον σολομό μέσα στο μπολ ή σ’ ένα ταψί και αυτό στο ψυγείο για 1 ώρα. 

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 400 βαθμούς και τοποθετήστε το ταψί με τον σολωμό με το δέρμα προς τα κάτω. Ψήστε για 15-20 λεπτά.

 

Ενώ ψήνεται ο σολομός, προετοιμάστε το κινόα. Τσιγαρίστε το σ’ ένα τηγάνι και στη συνέχεια ρίξτε 1 1/2 φλιτζάνια νερό με αλάτι. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε μέχρι ν’ απορροφηθεί όλο το νερό. 

 

Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί γι’ άλλα 5-10 λεπτά. Ενώ μαγειρεύετε το κινόα, σ’ ένα άλλο τηγάνι προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές. Προσθέστε τη ζάχαρη, τα μπιζέλια και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα. 

 

Στο τέλος, αναμίξτε το κινόα με τα λαχανικά. Σερβίρετε ομοιόμορφα σε πιάτα, τοποθετώντας τον σολομό από πάνω και πασπαλίζοντας με σουσάμι και κόλιαντρο.