Πάντα πίστευα πως η παέγια είναι ένα… εξωτικό και δύσκολο πιάτο. Ευτυχώς, όμως, που στην πράξη αποδείχτηκε πως δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκη ή χρονοβόρα, ούτε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε το ειδικό τηγάνι.

 

Είναι ένα πιάτο ιδανικό για ένα δείπνο, επειδή μαγειρεύεται σ’ ένα μεγάλο τηγάνι και μπορεί να καταναλωθεί σε οικογενειακό ή φιλικό στιλ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε χώρο στη μέση του τραπεζιού και μ’ ένα μεγάλο κουτάλι ο καθένας να… σκάψει εις βάθος.

 

Συστατικά:

Ελαιόλαδο

200 γραμμάρια καπνιστό λουκάνικο chorizo, κομμένο σε ροδέλες.

1½ κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες.

Αλάτι 

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δενδρολίβανο

1 πρέζα σαφράν

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες

2 φλιτζάνια ρύζι arborio

3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

12-14 αποφλοιωμένες γαρίδες

1-2 ψητές κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες.

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα

 

Οδηγίες:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς.

 Σ’ ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ρίξτε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και μαγειρέψτε το λουκάνικο σε δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Μεταφέρετε το λουκάνικο σ’ ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη. 

 

Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το στο ίδιο σκεύος με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τσιαγαρίζοντάς το για 2 λεπτά. Αφού το αφήσετε στην άκρη, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντάς τα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε  το σκόρδο και το δεντρολίβανο, το ρύζι, το σαφράν, την πάπρικα, τις ντομάτες και 1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε τα και έπειτα ρίξτε τον ζωμό πάνω από το μίγμα. 

 

Προσθέστε το κοτόπουλο και το λουκάνικο ομοιόμορφα γύρω από το τηγάνι και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Βγάλτε το από τη φωτιά και μεταφέρετε το τηγάνι στον φούρνο. Μαγειρέψτε για 8 λεπτά, χωρίς καπάκι. Αφαιρέστε το τηγάνι από τον φούρνο και διακοσμήστε με κόκκινες πιπεριές και τις γαρίδες. 

 

Πασπαλίστε ελαφρά τις γαρίδες με αλάτι και καπνιστή πάπρικα. Ξαναβάλτε το τηγάνι στον φούρνο για 8-10 λεπτά ή έως ότου οι γαρίδες κοκκινίσουν. Αφαιρέστε την παέγια από τον φούρνο και πασπαλίστε με μαϊντανό.