Το σταφιδόψωμο με κανέλα είναι μία πολύ εύκολη συνταγή που αγαπούν και οι μικροί και οι μεγάλοι. Μπορεί άνετα να συνοδεύσει τον απογευματινό σας καφέ ή να το δώσετε στα παιδιά σας σαν σνακ.

 

 

Υλικά 4-6 άτομα:

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι σταφίδες

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά

1 φλιτζάνι γάλα πλήρες ή ξινόγαλα

1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο λιωμένο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

51/2 έως 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για τη γέμιση

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 1/2 κουταλιές κανέλα

1 αυγό χτυπημένο

 

Εκτέλεση:

 

Βάλτε τις σταφίδες σ’ ένα μικρό μπολ και σκεπάστε τις με ζεστό νερό. Αφήστε τις σταφίδες για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε τις στην άκρη.

Ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό μέσα στο μπολ του μίξερ. Προσθέστε την ξερή μαγιά και αφήστε λίγα λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.  Στη συνέχεια, ανοίξτε το μίξερ στη μέτρια σκάλα και δουλέψτε τη μαγιά.

 

Ανακατέψτε τη μαγιά μαζί με το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Προσθέστε 5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατέψτε, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα με το άγκιστρο της ζύμης ή ζυμώστε με το χέρι για 8-10 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μία ομαλή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη.

 

Ελέγξτε τη ζύμη στα μισά της διαδικασίας. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν μπορεί να σχηματιστεί μια μπάλα.

 

Τότε προσθέστε τις σταφίδες σταδιακά και ζυμώστε με το μίξερ στη χαμηλή σκάλα μέχρι ν’ απορροφήσει τις σταφίδες η ζύμη.

 

Στη συνέχεια, τοποθετείστε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

 

Στο μεταξύ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα σ’ ένα μικρό μπολ και χτυπήστε το αυγό και το νερό σ’ ένα δεύτερο μπολ.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Δουλεύοντας ένα κομμάτι κάθε φορά, κυλήστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με πλάστη.

 

Αδειάστε πάνω στο φύλλο το μίγμα κανέλας και ρολάρετε σε ρολό.

 

Τοποθετήστε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ από ένα φύλλο λαδόκολλας και ρίξτε μέσα το ρολό ζύμης. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 - 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί. Στο τέλος, αλείψτε τις ζύμες με το μείγμα αυγού και ψήστε για 40 - 45 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (160 με αέρα).

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά.