Το καλοκαίρι τυπικά έχει τελειώσει, αλλά οι θερμοκρασίες εκεί έξω μας προκαλούν για δροσερά γεύματα. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, το τελευταίο γκασπάτσιο του καλοκαιριού. Είναι από τις συνταγές που λατρεύω να κάνω. Σε 15 λεπτά έχω έτοιμο το φαγητό και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Είναι φρέσκο και αρωματικό, έχοντας ένα latin άγγιγμα καθόλου τυχαίο, διότι είναι βασισμένο σ’ ένα αρχαίο ρωμαϊκό πιάτο.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 7 φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαυροπίπερο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό

Για γαρνιτούρα θα χρησιμοποιήσετε λεπτοκομμένο αβοκάντο, φύλλα βασιλικού και παρμεζάνα (προαιρετικά). Πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε, βάλτε στην άκρη λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη και πράσινη πιπεριά, 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα και μία κουταλιά κρεμμύδι. Βάλτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα για 10 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε το μείγμα σ’ ένα μπολ σούπας και προσθέστε από πάνω τα υλικά που αφήσατε στην αρχή στην άκρη. Ανακατέψτε μία φορά, σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Όσο περισσότερο μείνει η σούπα στο ψυγείο, τόσο περισσότερο θ’ ανακατευθούν τα αρώματά της. Στο τέλος, σερβίρετε σε ποτήρια ή μπολ γαρνιρισμένα με κύβους αβοκάντο, βασιλικού και παρμεζάνας.