Αναβαθμίστε την κλασική σας συνταγή κοτόπουλο με πατάτες, προσθέτοντας σπανάκι και μία κρεμώδη σως με σκόρδο και παρμεζάνα.

 

Συστατικά:

6 μπουτάκια κοτόπουλου

1 κουταλιά καρύκευμα για κοτόπουλο

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

3 φλιτζάνια σπανάκι, ψιλοκομμένο 

1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στη μέση

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

αλάτι και πιπέρι

 

Για τη σως με σκόρδο και παρμεζάνα κρέμα γάλακτος:

 

1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

4 σκελίδες πολτοποιημένο σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση

1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

1 κρέμα γάλακτος light

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

1/2 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό

1/2 φλιτζάνι και το ήμισυ 

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνας

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Οδηγίες:

 

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Πασπαλίστε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο της σούπας σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το κοτόπουλο, και αφήστε το να ροδίσει για 2-3 ​​λεπτά απο κάθε πλευρά.

 

Λιώστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά στο τηγάνι. Ανακατέψτε το σπανάκι μέχρι ν’ αρχίσει να μαραίνεται, περίπου 2 λεπτά.

 

Για τη σως: Λιώστε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 1-2 λεπτά. Ρίξτε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 1 λεπτό.

 

Σταδιακά ρίξτε ελαφρά τον ζωμό του κοτόπουλου, το θυμάρι και τον βασιλικό. Ανακατέψτε έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά, περίπου 1-2 λεπτά. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη μισή παρμεζάνα, έως ότου το μείγμα σας γίνει ελαφρώς παχύρρευστο. 

 

Εάν το μείγμα σας είναι πολύ πηκτό, προσθέστε περισσότερο κρέμα γάλακτος.

 

Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο ταψί, τις πατάτες, το σπανάκι και την κρέμα γάλακτος.

Βάλτε το στον φούρνο και ψήστε το στους 165 βαθμούς για  25-30 λεπτά.

Σερβίρετε αμέσως, γαρνιρισμένο με μαϊντανό.