Το ιδανικό ποτό για τα κρύα Σαββατοκύριακα, για παρέες δίπλα στο τζάκι που αναπολούν ιστορίες από τα παλιά. Το glühwein το πρωτοδοκίμασα πριν από 15 χρόνια σ’ένα ταξίδι μου στη Νυρεμβέργη, περπατώντας στα μικρά σοκάκια της φημισμένης χριστουγεννιάτικης τοπικής αγοράς. Πρόκειται για ζεστό κρασί με διάφορα καρυκεύματα.

Το όνομά του σημαίνει “λαμπερό κρασί” και ίσως γι’ αυτό να συνδυάστηκε με τη λάμψη των Χριστουγέννων.

Το glühwein σερβίρεται σε χαμηλά ποτήρια με χέρι, καμιά φορά και σε πιο casual κεραμικά -ποτέ όμως σε κρυστάλλινα, άλλωστε... ζεματάει!

Η σημερινή εκδοχή του έχει τις ρίζες της στην Αυστρία.

Υλικά:

  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ. brandy
  • 2/3 φλ. μέλι
  • 12 γαρύφαλα
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το γαρνίρισμα:

Μακριά ξυλάκια κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο

Παρασκευή:

Ρίχνετε το κρασί (προτείνω Cabernet Sauvignon ή Μerlot) σε βαθύ σκεύος και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται -προσοχή, δεν πρέπει να βράσει- προσθέτετε το μέλι και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Ανακατεύετε ελαφρά να διαλυθεί το μέλι και το αφήνετε στη φωτιά για 20-25 λεπτά.

Σερβίρισμα: Aφαιρείτε από το κρασί τις φέτες πορτοκαλιού και σουρώνετε σε ποτήρια το υπόλοιπο. Βάζετε σε κάθε ποτήρι μια φέτα από πορτοκάλι και ένα μπαστουνάκι κανέλας.