Αυτές οι μέρες είναι οι πιο κατάλληλες για να κάνετε χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ανάμεσα σ' αυτά και οι αγαπημένοι κουραμπιέδες. Αφήστε το σπίτι να μοσχομυρίσει παράδοση και... ονειρευτείτε μέσα από τη ζάχαρη τις πιο γλυκές γιορτές των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο (προτιμώ το αιγοπρόβειο) από το ψυγείο
  • 120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη και αρκετή ακόμη για πασπάλισμα
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Προετοιμασία
Βάζετε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνετε στους 160° C, στις αντιστάσεις για 7 - 8 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κοπανάτε σε χοντρά κομμάτια στο γουδί.

 Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Σταματάτε το χτύπημα, προσθέτετε στον κάδο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά, προσθέτοντας και το το κονιάκ. Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό, ελαφρώς κολλώδες, αλλά όχι τόσο που να μην πλάθεται, διαφορετικά θα πρέπει να συνεχίσετε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά. Τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα και ξαναχτυπάτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° - 170° C.

Κόβετε λίγη-λίγη ζύμη με τα χέρια και πλάθετε μίνι κουραμπιέδες. Για να ψηθούν όλοι στον ίδιο χρόνο θα πρέπει να τους πλάσετε όσο το δυνατόν στο ίδιο μέγεθος. 

Βάζετε τους κουραμπιέδες σε σειρές στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τους πιέζετε λίγο με το δάχτυλό μας. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 20 - 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους πλάσατε. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά. Βάζετε μπόλικη άχνη σ’ ένα μπολ και ρίχνετε εκεί λίγους-λίγους τους κρύους κουραμπιέδες (αν είναι ζεστοί, θα νοτίσει η άχνη και δεν θα φαίνονται ωραίοι). Αφού καλυφθούν καλά, τους τοποθετείτε σε μία πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα κάθε στρώση με λίγη ακόμη άχνη.