Αυτές τις μέρες οι κουζίνες θα μοσχομυρίσουν. Ανάμεσα στα γλυκά που έχουν την τιμητική τους είναι και τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Η συνταγή είναι για 60 – 80 τεμάχια.

Υλικά: 

  • 500 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 5-6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο 3 λεπτά και προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και τη βανίλια για άλλα 4 λεπτά, έως ότου να γίνει το μείγμα μία κρέμα. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1 με 2 λεπτά  ακόμα. Στο τέλος, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα απλώνετε το μείγμα σε μια επιφάνεια και το ανοίγετε. Σχηματίζετε τα κουλουράκια ανάλογα με το κουπ πατ που έχετε (δεντράκια, αστεράκια, αρκουδάκια). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200°C για περίπου 10 λεπτά.

Tip: Αν θέλετε να κρεμάσετε τα κουλουράκια σαν στολίδια, προτού τα ψήσετε, τα τρυπάτε στο πάνω μέρος με ξυλάκι από σουβλάκι. 

Κόλλα ζάχαρης: 

  • 1 ποτήρι άχνη ζάχαρη
  • 9-10 κουταλιές του γλυκού νερό

Εκτέλεση: 
Βάζετε σ’ ένα μπολ την άχνη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να έχετε υφή κόλλας. Μ’ ένα πινελάκι αλείφετε τα μπισκότα. 

Πάστα ζάχαρης  50 τεμάχια:

  • 450 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 10-12 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση:
Βάζετε τη ζάχαρη σ’ ένα μπολ και σταδιακά ρίχνετε το γάλα και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. Έπειτα ανοίγετε τη ζύμη και σχηματίζετε με τα κου πατ τα ίδια σχέδια. 

Tip: Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας για να δώσετε μία πιο ευχάριστη και γιορτινή νότα.

Στο τέλος, παίρνετε το ψημένο κουλουράκι, το αλείφετε με την κόλλα ζαχαροπλαστικής και τοποθετείτε από πάνω το ίδιο σχήμα με την πάστα ζάχαρης που κάνατε. Θα τα αφήσετε αρκετή ώρα για να στεγνώσει καλά η πάστα ζάχαρης.