Το βοδινό με μπρόκολο και ρύζι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κινέζικα πιάτα και πολύ αγαπημένο δικό μου.

Είναι γρήγορο, μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο, υγιεινό και πολύ νόστιμο. 

 

Συστατικά (για 3-4 άτομα)

Σάλτσα

1¼ φλιτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο 

1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο (προαιρετικά)

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας κινέζικο κρασί (Shaoxing) ή ξηρό τσέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μίγμα από κινέζικα μπαχαρικά (αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε λίγο τσίλι και μαύρο πιπέρι) 

 

Για το Stir Fry

4-5 φλιτζάνια μπρόκολο 

2 κουταλιές της σούπας λάδι, που χωρίζονται

1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ

400 γραμμάρια μοσχαρίσιο φιλέτο 

 

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε το νερό και το καλαμποκάλευρο σ’ ένα βάζο. Ανακινήστε για ν’ ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας στο βάζο και ανακινήστε καλά.

 

Κόψτε το κρέας σε μικρές λωρίδες. Τοποθετήστε το βόειο κρέας και 2 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα σ’ ένα μπολ, ώστε να δέσουν μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, βράστε για πολύ λιγο το μπρόκολο.

 

 

Τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σ’ ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το βόειο κρέας και τσιγαρίστε γρήγορα μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το από το τηγάνι.

 

Στη συνέχεια, ζεσταίνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο γουόκ, προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, μέχρι το σκόρδο και το τζίντζερ να βγάλουν τ’ αρώματά τους. Προσθέστε το μπρόκολο και ανακατέψτε γρήγορα.

 

Τώρα περιχύστε και τη σως στο γουόκ. Σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα -η σάλτσα θα πρέπει να έχει φυσαλίδες και ν’ αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια, προσθέστε και το βόειο κρέας και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

 

Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως με ρύζι.