Το μπιριγιάνι είναι το παραδοσιακό πιάτο στην ινδική κουζίνα. Είναι μία νόστιμη και αρωματική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

 

   Υλικά:

4 μπούτια κοτόπουλο

10 σποράκια κάρδαμου σπασμένα λίγο

1 ξύλο κανέλας

1 κομματάκι τζίντζερ κομμένο σε ροδέλλες

1 κ.γ. κύμινο

νερό

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. βούτυρο

2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση και σε λεπτές λωρίδες

2 μικρά φρέσκα τσίλι χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα

4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

250 γρ. ρύζι μπασμάτι

1/2 κ.γ. σαφράν

μια χούφτα σταφίδες

2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

 

           Εκτέλεση

   • Παίρνετε το κοτόπουλο, το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε στην άκρη.

Παίρνετε τον κάρδαμο, την κανέλα, το τζίντζερ και το κύμινο και το βάζετε σ’ ένα μικρό τουλπάνι. Το δένετε και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε και πετάτε το σακουλάκι με τα μπαχαρικά.

Έπειτα, ζεσταίνετε ένα τηγάνι και λιώνετε το βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και αφού πάρει αρκετό χρώμα για 8-10 λεπτά ρίχνετε το τσίλι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τ’ αφαιρείτε από το τηγάνι και τα κρατάτε σ’ ένα μπολ αφού ρίξετε αλάτι και πιπέρι. 

Στη συνέχεια, βάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το σοτάρετε πολύ καλά από όλες τις πλευρές για να πάρει καλό χρώμα.

   • Βάζετε το νερό να βράσει ξανά και ρίχνετε μέσα το ρύζι με μπόλικο αλάτι. Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά, σουρώνετε και κρατάτε μια κούπα από τον ζωμό. Στο μπολ που κρατάτε το ρύζι, ρίχνετε μέσα το σαφράν και τις σταφίδες και ανακατεύετε.

Σε μια κατσαρόλα, βάζετε κάτω κάτω το μισό ρύζι.

Από πάνω βάζετε το μισό κρεμμύδι σε μια ωραία στρώση, από πάνω τα κοτόπουλα με τα ζουμιά που έχουν βγάλει, πάνω τους το δυόσμο, κόλιανδρο και το υπόλοιπο κρεμμύδι. Στο τέλος το υπόλοιπο ρύζι.

Ρίχνετε και το ζουμί που κρατήσατε, κλείνετε το καπάκι και βράζετε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα μέχρι να ψηθεί το ρύζι και το κοτόπουλο.