Εάν αγαπάτε τα μίνι quiche, αλλά δεν έχετε πάντα έτοιμη ζύμη σε απόθεμα, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τον δικό μου τρόπο. Χρησιμοποιήστε ψωμί του τοστ και θα έχετε τέλεια μίνι quiche φλιτζανάκια. 

 

Υλικά:

50 γραμμάρια μπέικον, κομμένο σε κύβους

¼ κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού λάδι

6 φέτες λευκό ψωμί σάντουιτς

2 αυγά

⅔ φλιτζανιού γάλα

⅓ φλιτζάνι τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή τσένταρ)

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλατοπίπερο

 

 

Προετοιμασία:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα μικρό τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το μπέικον και τα σοτάρετε μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό. Τοποθετήστε τα στην άκρη.

 

Κόψτε το ψωμί μ’ ένα κουπ ατ σε στρόγγυλα κομμάτια. Μ’ ένα πλάστη ισιώστε τις φέτες  ψωμιού. Σ’ ένα ταψί για μάφιν λαδώστε λίγο τις θήκες και τοποθετήστε τα 6 ψωμάκια. Στη συνέχεια, πατήστε τα προς τα κάτω και τοποθετήστε τα στον φούρνο για 3 λεπτά. 

 

Τα ψωμάκια του τοστ δεν θα πρέπει να ροδίσουν, μόνο να… στεγνώσουν.

Χτυπήστε ελαφρά το αυγό, το γάλα, τον μαϊντανό και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.

Μοιράστε το μείγμα του μπέικον πάνω στα ψωμάκια και στη συνέχεια τοποθετήστε το τυρί.

 

Ρίξτε 2½ κουταλιές της σούπας από το μείγμα των αυγών σε κάθε ψωμάκι-φλιτζανάκι και στη συνέχεια, τοποθετήστε τα αμέσως στον φούρνο. 

 

Ψήστε τα για 12-15 λεπτά, μέχρι η κορυφή τους να ροδίσει.

 

 

Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και μέσα στα επόμενα 5 λεπτά καλό είναι να τα σερβίρετε. Η γέμιση θα είναι φουσκωμένη, αλλά εάν τ’ αφήσετε αρκετή ώρα, θα ξεφουσκώσει.

 

Γαρνίρετε με επιπλέον μαϊντανό, αν θέλετε. Σερβίρετε ζεστό.