Ο συνδυασμός τυριού και κρασιού κρύβει μια ιδιαίτερη σχέση. Γι’ αυτό οι βραδιές cheese and wine αποτελούν ιδανική λύση για κάλεσμα, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία, αντικαθιστώντας επάξια τα πολύπλοκα και μεγάλα τραπέζια. Άλλωστε, η μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις τυριών και κρασιών ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Δεν σερβίρετε ποτέ τα τυριά σε μικρά κομμάτια. Να προτιμάτε μεγάλα κομμάτια τυριού που τοποθετούνται σε ξύλινους δίσκους, γιατί συγκρατούν την υγρασία, ή σε πιατέλες. Ο κάθε δίσκος θα πρέπει να περιέχει τρία με τέσσερα διαφορετικά είδη τυριών. Τα τυριά καλό είναι να διαχωρίζονται σε σκληρά και μαλακά γιατί έχουν  διαφορετική επεξεργασία, άρωμα και υφή. Η τοποθέτηση των τυριών στον δίσκο δεν γίνεται τυχαία, αλλά κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού αρχίζοντας από τα πιο απαλά και ντελικάτα και προχωρώντας στα πιο ώριμα και τέλος προς τα έντονα αρωματικά και πικάντικα.
 
Μια ωραία στιλιστική και πρακτική πρόταση αποτελούν τα καρτελάκια που αναγράφουν την ονομασία του κάθε τυριού που περιέχει ο δίσκος.
 
Φροντίστε να έχετε τα σωστά μαχαίρια και εργαλεία κοπής των τυριών.
 
Η επιλογή των κρασιών έχει και αυτή τις ιδιαιτερότητες της. Προτιμήστε φρουκτώδη κρασιά για να συνοδεύσουν τσένταρ, μανούρι, μετσοβόνε ή γαλλικό μπρι. Ένα Cabernet Sauvignon πάντα αναζητά τη γεύση της παρμεζάνας και της γραβιέρας, ενώ ένα Port ή μια Μαυροδάφνη βρίσκει το άλλο του μισό σ’ ένα ροκφόρ ή μια ιταλική γκοργκοντζόλα.
 
Ανάμεσα στα τυριά μπορείτε να τοποθετήσετε φρούτα και ξηρούς καρπούς, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το άρωμά τους και χαρίζοντάς τους ένα εκπληκτικά φίνο αποτέλεσμα.